SVLNT

Velika Loža Nikola tesla

U skladu sa vekovima dugom tradicijom da je mason dobar čovek na dobrom glasu i preporukom uvek bar ravnog ili boljeg od sebe za prijem u bratstvo, sadašnji Vrhovni Komander Velike Lože Nikola Tesla sa svojom malom ložom, koja zahvaljujući silovitom razvoju i pre svega kvalitetu braće koja je sačinjavaju, formira ogranak i vrlo brzo nadrasta okrilje matičnog Velikog Orijenta Srbije, koji je proizašao iz Regularne Velike Lože Srbije, te se osamostaljuje i zajedno sa bracom iz još četiri ogranka formira dve Velike Lože pod nazivom Velika Loža Nikola Tesla i Velika Loža Mihajlo Idvorski Pupin.

Samo dva meseca od osnivanja, VLNT i VLMIP pristupaju jednoj od najvećih svetskih alijansi, Alijansi Tracia koja u tom trenutku broji 90 Velikih Loža. Velike Lože iz Alijanse Tracia unose svetlost i u VLNT i VLMIP, one postaju regularne, suverene, prave i potpune masonske Velike Lože. Braća koja čine i vode ove dve Velike Lože, reorganizacijom i razvojem stvorili su Veliku Loža Nikole Tesle koji za sada broji 11 Malih Loža od čega 7 u zemlji i 4 u inostranstvu. Ložom upravlja Vrhovni Komander i Veliko Veće Saveza a sa ciljem konstantnog daljeg širenja odnosno gradnje loža sirom Evrope i sveta.

Velike Lože VLNT članice su još četiri Saveza u ovom trenutku čime je postignuto da braća iz VLNT budu umrežena sa preko 420 regularnih i priznatih Velikih Loža i preko pola miliona braće sirom sveta.

VLNT je otvoren ka svim masonskim obedijencijama, vrlo često šalje svoje delegacije širom sveta, uspostavljajući saradnju sa mnogima i to ne samo masonskim već i svim ostalim tajnim društvima kao i ženskim masonskim i mešovitim ložama pri čemu su Velike Lože ovog saveza isključivo muške masonske lože.

VLNT funkcioniše na principima istinske masonerije, trudeći se da svakom svom članu obezbedi bolji i sigurniji život u odnosu na profani koji je vodio pre prijema u ovo moćno bratstvo.

Prvenstveno, posvećenošću masoneriji u njenoj biti, tradiciji, izučavanjem slobodnog zidarstva, konstantnim edukovanjem, učenjem i sticanjem novih saznanja, ovaj u masonskom svetu jedinstven sistem na vrhunskom nivou bavi se i savremenim načinima privatnog i poslovnog uvezivanja brace putem tzv. Platforme 3K koja je zapravo prerasla u „način života“ svakog člana SVLNT.

VLNT je regularna i suverena masonska organizacija koja ne dozvoljava mešanje inostranih masonskih obedijencija u njeno funkcionisanje već je samostalna u svom radu i usmerena ka patriotizmu, svoje zemlje i zemalja u kojima gradi lože. Svaki član VLNT poštuje ustav i zakon svoje države, voli svoju zemlju i štiti njene interese.

Resurs masonske organizacije se u najvećem broju masonskih obedijencija širom sveta ne koristi na adekvatan način, međutim to definitivno nije slučaj u VLNT. Prvenstveno zahvaljujući kvalitetu ljudi koji čine ovo moćno bratstvo, bratskoj ljubavi i poštovanju, nesvakidašnjoj posvećenosti bratstvu i harmoniji koja vlada u njemu.

Male Lože Velike Lože "Nikola Tesla":

RSVLNT ISTOK

RSVLNT MIHAJLO PUPIN

VLNT DIVIZIJA

VLNT S.V.RAGUZINSKI

VLNT PATRIJARH PAVLEVLNT BEOGRAD

VLNT STUTTGART

VLNT TIMIȘOARA

VSLD SRBIJA

VLNT ZAGREB

VLNT LJUBLJANA

Ogranci RSVLNT ISTOK:

Preobrazenje

Vojvoda Radomir Putnik

Justicija

Milutin Milankovic

Zmaj Ognjeni Vuk

Hilandar

sr_RS