Esej perfekcije


U dobijenom tekstu pojavljuju se tri strasti: strast zavisti, gneva i brige. Ono sto mozemo da primetimo je da sve tri strasti povezuje covek.


Smatram da se svaki covek susreo sa osecajem zavisti, kako u losem tako i u dobrom smislu. Bitno je prepoznati zavist i ne dopustiti da ovlada nama. Treba teziti ka tome da se iskreno radujemo tudjim uspesima i ka tome da i sami budemo bolji. Treba da bolje upoznamo sami sebe i da tezimo ka ispunjenju onoga sto istinski zelimo. Tada cemo pobediti zlu zavist. Svako od nas poseduje neki dar koga mozda jos uvek nismo svesni. Treba da ozivimo taj dar u sebi, a pre toga da ga spoznamo, jer upravo taj dar nam pomaze u daljem razvoju i napredovanju, a tako i osecaju istinske srece.


Sto se tice gneva, trebalo bi da, kada se susretnemo sa njim, naucimo kako da ga koristimo na pravi nacin. Treba da ga upotrebimo protiv zla i da ne dopustimo da on upotrebi zlo protiv nas. Tek onda kada dovoljno upoznamo samog sebe, tada cemo znati kako da, prilikom susreta sa gnevom, ga upotrebimo na pravi nacin. Covek koji poznaje sebe znace odakle gnev potice i upotrebice ga protiv svojih slabosti. Gnev je dobar sve dok u sebi nema zla i dok ne cini zlo drugima. Gnev se moze obuzdati smirenjem i cutanjem. Umesto da ga pustimo da preovlada nama, treba da ga obuzdamo cutanjem, ignorisanjem i smirenoscu. Na taj nacin cemo moci da se usredsredimo na nas pravi put.


Strast brige mi je bila posebno zanimljiva jer svi smo u zivotu pravili greske. One ne ne treba da nas pritiskaju, vec treba da ucimo iz njih. Ja licno smatram da se sve u zivotu desava sa razlogom i u pravo vreme, iako to u datom trenutku mozda ne izgleda tako, ali nakon nekog vremena kada se osvrnem jasno mi je zasto su se neke stvari desile i zasto je to bilo dobro za mene i moj dalji napredak. Svi gresimo i gresicemo, i to ne treba da nas brine. Na nama je da damo sve od sebe da budemo bolji i da ucimo iz svojih gresaka. Za svoje greske smo krivi sami, ne treba da krivimo druge. Svaljivanjem svojih gresaka na druge mozemo se prividno rasteretiti, ali zapravo time ne cinimo nista. Do gresaka ce opet i uvek dolaziti, a ukoliko se ne osvestimo da ih cinimo sami necemo moci ni da ucimo iz njih, pa samim tim ni da napredujemo dalje. 


Ukoliko gresku spoznamo kao svoju i izvucemo poruku iz nje, tek tada cemo se zaista rasteretiti. Kako bismo pobedili strast brige treba da budemo svesni svojih darova i zahvalni na njima. Licno sam bila u situaciji gde sam se osecala lose i izgubljeno, ali kada mi je druga osoba pomogla da osvestim svoje darove ponovo sam osetila mir i svrhu i dobila snagu da nastavim dalje svoj put.


Smatram da coveka cine njegov ego i njegova dusa, odnosno covekovo vise Ja. Moje misljenje je da ce sve tri strasti, zavist, gnev i briga imati iskljucivo los uticaj ukoliko je covekom preovladao ego. Sa druge strane, ukoliko je covek dovoljno upoznao sebe, ili barem prepoznao svoje vise Ja, sve ove tri strasti mogu imati povoljan uticaj za njegov dalji napredak.

U mojim ocima, sustina ovog teksta je to da je ljubav srz svega, kako ljubav prema sebi, tako i prema drugima.


St. B V

sr_RS